Tips voor Expats in New Hampshire en de USA

Als je je zoals wij voor langere tijd in de Verenigde Staten van Amerika gaat vestigen dan ga je vanzelf merken dat er allerlei dingen anders zijn geregeld dan in het land waar je vandaan komt. Wij hebben heel veel zelf moeten uitzoeken, en ach, dat lukt ook allemaal wel, maar het was toch soms wel handiger geweest als je wist wat belangrijk was.

Daarom, voor diegenen die ook met zoiets bezig zijn, gewoon wat losse tips, niet uitputtend, maar naar ons idee wel handig. Voorlopig nog als losse items, wellicht dat we later, als we er langzamerhand wat meer verzameld hebben, een beter georganiseerd overzicht van kunnen maken.

Identiteit

Als je in de US bent aangekomen merk je al snel dat je eigenlijk een hele nieuwe identiteit moet opbouwen. Van alles wat je in je eigen land hebt opgebouwd telt hier niet, zeker niet als het om je financiŽle identiteit gaat. Dus bijvoorbeeld, een lening voor een auto, een creditcard, verzekering voor je auto.... moeizaam, moeizaam, of voorlopig zelfs onmogelijk.

Zo kunnen wij bijvoorbeeld via de officiŽle normale weg geen olie kopen om ons huis te verwarmen. We hebben geen credit history en daarom wil Irving Oil dat we van tevoren op hun kantoor langskomen en een voorschot betalen voor olie die ze dan later die week wel zullen leveren. Gelukkig hebben we een vriend die Kevin heet, en die heeft weer een vriend die Jerry heet, en Jerry is eigenaar van een andere Oil Company, dus dat is opgelost, maar toch...

Wat te doen om die problemen zo klein mogelijk te houden:

Social Securtiy Number

Ga de eerste dag dat je in de US bent en je de tijd hebt gelijk een Social Security Number aanvragen. Je hebt het nodig bij allerlei zaken waar bedrijven je achtergrond voor willen checken (dat is dus vooral weer: verzekeringen, maar bijvoorbeeld ook je rijbewijs halen, dat wil niet zonder Social Security Number). Het is eenvoudig en ook goed beschreven op het Internet op de pagina's van Social Security Online, hoofdstuk voor immigranten. Maar doe het zo snel mogelijk, wacht er niet mee.

Het praktijkverhaal is dat je met de vereiste ingevulde formulieren en je visa naar zo'n kantoor gaat, de papieren invult en een week later krijg je de kaart in de bus. Simpel, gratis, maar vooral noodzakelijk.

Proof of Residence

Voor van alles en nog wat wil men het bewijs hebben dat je woont waar je woont, anders heb je geen recht op allerlei services enzo. Dan zou je in ons geval niet eens je vuilnis kwijt kunnen. Nou hebben ze in de US geen gemeentehuis waar ze een overzicht hebben van wie er in hun gemeente woont, dat houden ze daar niet bij. Dus wat heb je nodig: telefoonrekeningen, electriciteitsrekeningen, etc. Op jouw naam, op het adres waar je woont. Nou is dat een beetje onhandig, je woont er tenslotte nog maar net. Wat wij hebben gedaan en gelukkig ook goed werkte: informatie aanvragen van officieel achtige instanties (AT&T, Verizon, Energycompany, etc.) Dan heb je het juiste briefhood met de juiste naam op het juiste adres en dat werkte bij ons. Ze keken niet verder of het wel echt een rekening was (waar ze officieel wel naar horen te kijken), het goede briefhoofd en de juiste gegevens was elke keer genoeg.

Later, toen ik wel rekeningen had ben ik natuurlijk wel die gaan gebruiken, je weet maar nooit, je zal er net eentje hebben die wel verder kijkt dan z'n neus lang is. En ook dat soort zaken zijn na 11 september iets serieuzer geworden.  

Je rijbewijs

Het Nederlandse rijbewijs mag je nog 60 dagen na vestiging in New Hampshire (of welke andere staat je bent aangeland) gebruiken en is daarna eigenlijk niet meer geldig. Kortom: er moet een NH rijbewijs gehaald worden. Jawel, halen: een written en een road test. Trouwens, niet alleen bij autorijden heb je je rijbewijs nodig. Nog meer dan je Social Security Number wordt je rijbewijs gebruikt voor algehele identificatie, dus ook, daar gaat ie weer... als je een lening of een credit card nodig hebt, etc. En onze verzekering voor de auto's kost nu nog ongeveer $900 per auto per zes maanden, dat wordt met de helft verminderd voor de volgende 6 maanden omdat we dan al een poosje ons NH rijbewijs hebben! (Een schadevrij bewijs uit NL zegt ze hier niets!)

Nou niet gelijk in zak en as gaan zitten, wij stelden ons er ook heel wat van voor, maar geloof het of niet, het stelt helemaal niets voor. Ik weet het, dat zeggen ze allemaal, maar hoe kun je nou weten of het echt zo is. Tja, onze ervaringen zijn dat het theorie gedeelte meer een stupidity test is en bij het rijden bood de examinator min of meer zijn excuses aan voor het feit dat we opnieuw moesten afrijden. Ik vind het best, jullie rijden al zowat 20 jaar, maar het moet nu eenmaal, dus we gaan een blokje om. Onderweg hebben we dan ook gesproken over wat we absoluut nog moeten gaan zien in New England en na vijf minuten waren we terug.

De procedure staat beschreven bij het Office of International Students & Scholars, de Division of Motor Vehicles van het Safety Department is zelf nog niet zo ver. De procedure zoals die daar staat klopt niet helemaal meer omdat je sinds 1 october persť zelf in Concord moet verschijnen. Dat lijkt een nadeel, maar dat is het niet, gewoon daarheen met alle documenten plus $50 per rijbewijs en je kunt gelijk de written test doen en daarna, als je geslaagd bent, de road test. Als je alles netjes voorbereid zijn ze erg behulpzaam en vriendelijk! Wat niet in het lijstje staat maar wat wel nodig was: een marriage certificate (in English dus) waarmee Marjolein in ons geval kon bewijzen dat ze rechtmatig bij mij op hetzelfde adres woonde.

Natuurlijk wil je wel goed theoretisch voorbereid verschijnen, daarom kun je een theorieboekje gratis afhalen bij allerlei plekken waar het DMV zelf nummerplaten afgeeft en het examen afneemt. Je kunt daar dus wel een boekje afhalen, maar je examen moet je in Concord, de hoofdstad van New Hampshire, afleggen. Ook op het Internet kun je natuurlijk oefenen, bij de site Drivingrules vind je een quiz waarmee je kunt oefenen. En ja, werk maar eens een stel vragen door, het stupiditeitsgehalte dat je hier aantreft is min of meer vergelijkbaar met dat van de echte test! De test zelf vindt trouwens plaats in een kamertje zonder echt toezicht waar overleg nog mogelijk zou zijn, maar als dat nog nodig is...

 

Een Amerikaanse creditcard en een credit history

Het is natuurlijk ook wel zo handig om over een Amerikaanse creditcard te beschikken, money makes the world go round, zeker in de VS. Maar.... dat gaat niet zomaar. Een bankrekening is tot daar aan toe, maar die bank gaat niet uit puur enthousiasme een creditcard aanbieden... geen credithistory, weet je wel...

De oplossing ligt in hetzelfde systeem verborgen. Winkelketens bieden ook creditcards aan (bijvoorbeeld Sears met zijn eigen Sears Gold Master Card) , en die winkelketens doen veel, heel veel, om de klanten aan zich te binden en willen dus erg graag dat je bij hun een credticard opent. Maar dan wel graag mťt Social Security Number ťn In-State Drivers License.

Koop dan gelijk daarna iets op afbetaling, iets wat je toch nodig hebt, een televisie ofzo omdat je Nederlandse TV het nu eenmaal beroerd doet in de USA. Waarom? Omdat je dan gelijk een credit history opbouwt, zorg dat je altijd netjes op tijd betaalt, en het leven wordt een stuk gemakkelijker.

 

Papieren uit Nederland

Maak voldoende (stuk of vier) kopieŽn van je Nederlandse paspoort en je visa, je kunt ze op de meest vreemde momenten nodig hebben. En elke keer als ik ze nodig had had ik geen kopieermachine bij de hand.

Maar niet alleen van je paspoort. Zorg dat je, indien van toepassing natuurlijk, internationale geboortecertificaten van je kinderen hebt. Eenvoudig verkrijgbaar bij de gemeente waar ze geboren zijn, van onschatbare waarde in de US als je je kinderen bijvoorbeeld naar school wilt laten gaan. Ze geloven daar niet zomaar dat het de jouwe zijn hoor!

En ben je getrouwd? Dan ook kopieŽn van je internationale trouwcertificaat (ja, trouwen, dat levert ook een certificaat op), woon je samen, zorg dan ook maar voor goede Engelstalige, officieel uitziende certificaten, want echt je partner hoort er niet zomaar bij. Zeker niet als je zoals wij op een L1-visa (Gertjan) en de rest van de familie op een L2-visa (Marjolein en de kinderen). Dat is namelijk een werkvisum, gebonden aan het werk van Gertjan. Houdt dat werk op, dan houdt automatisch ons visum ook op...