Eten in Amerika

Al een poosje wil ik iets schrijven over de andere eetgewoontes van Amerikanen. Ok, het wordt natuurlijk generaliseren en niet elke Amerikaan zal zich erin herkennen. Laten we maar zeggen dat ik het beschrijf vanuit mijn ervaringen hier.

Om te beginnen de supermarkten. Die zijn hier ongeveer 20 minuten rijden met de auto vandaan te vinden,  en dan meteen van die mega-dingen. De eerste paar keren dat Gertjan en ik onze boodschappen deden waren we vaak wel 2 uur in de winkel op zoek naar onze spullen. En lezen wat alle nieuwe spullen inhielden.

 

Bovendien moesten we wennen aan de nieuwe gewichten en maten. Hoeveel plakjes kaas gaan er in een Amerikaanse pond (lbs)? De mensen zijn hier echter supervriendelijk en lieten ons vaak eerst zien hoeveel een pond was. Of als je jus moet aanlengen met een cup water, wat wil dat zeggen? Gelukkig bestaan daar voor cup-maatjes met 1, een half, een vierde en een derde cup. Een cup is 200 ml. Dus duidelijk geen Nederlands kopje!

En als we alles gevonden hadden en wilden afrekenen, bleek dat we niet zelf onze boodschappen hoefden inpakken. Dit wordt gedaan door vooral oudere dames, die bij ons allang gepensioneerd zouden zijn. Hier moeten ze echter dat pensioen nog zelf zien te verdienen.

 

Alles gaat “keurig” in plastic tasjes, vergelijk Frankrijk. Gelukkig kun je die tasjes wel weer recyclen. Alhoewel niemand dat doet hoor!! En dan naar huis en alles in de provisie kast opruimen.

Nu wat over de producten. Het is het handigst om dat aan de hand van de maaltijden te beschrijven denk ik.

 

Ontbijt:

De gemiddelde Amerikaan, en daar probeer ik over te spreken, heeft wel ontbijt in huis. Maar gaat voor de andere maaltijden buitenshuis eten. Het ontbijt bestaat uit Cereals in allerlei soorten, geroosterd brood met jam of cream cheese, pancakes, eieren en spek. En dan wel een keuze hieruit. Bij de cereals hoort melk en die zit in een pak van een gallon (=3,78l) En wij hebben dus ook een broodrooster aangeschaft voor onze toast en pancakes enzo.

Koffie:

Tja, een verhaal apart. Je hebt koffie in allerlei smaken. Maar ze zijn hier gewend aan hele slappe bakken. Dus we zetten liever zelf koffie. Of we halen een bakkie bij Dunkin Donuts! Lekker zo’n French Vanilla met een Boston crème donut er bij. De meest vrouwen die ik heb ontmoet bakken ontzetttend veel koekejs zelf. Ze staan dan rustig een hele middag een voorraad te bakken. Het meeste gaat de vriezer in, wel makkelijk. De chocolat- chip cookies zijn natuurlijk erg bekend. En de brownies. En cake, maar dan wel met frosting er over, da’s heerlijk en dikmakend. Een soort zoete kwark die je over je cake smeert..

Je hebt hier ook heel veel kant en klare pakken of afbak-koekjes. Ideaal. Doe ik vaak  vlak voordat Sanne thuiskomt, is zo lekker van die warme, verse koekjes. De koffie gaat hier trouwens overal mee naar toe. Wij hebben ook al van die mega-bekers met deksel. Kunnen in een houder in je auto, maar het is ook niet vreemd om met een beker koffie over straat te lopen. Je kunt zelfs met je eigen kop koffie bij iemand op bezoek komen!

 

 

Lunch:

Voor de lunch kun je heel gemakkelijk en redelijk goedkoop buitenshuis terecht. Meestal bestaat het uit een sandwich: een broodje of een wrap. En eigenlijk hoort daar dan een zakeje chips of pretzels bij. Ik moet eerlijk bekennen dat wij ook vaak wat halen als ik Wouter ophaal uit school. En Wouter krijgt dan een peanutbutter-sandwich. Wel grappig eigenlijk, want de meeste Nederlanders denken dat je in de USA geen pindakaas kunt krijgen. Nou integendeel,  ze stoppen het zelfs in snoep met chocola!!

 

Diner:

Daar hebben we lang over gedaan, maar ik denk het nu te weten. Allerlei pasta’s zijn mogelijk net als bij ons, taco’s natuurlijk ook. En potatoes (aardappelen) in allerlei vormen: mashed (puree), patat, gepoft, maar nooit gekookt zoals wij dat kennen. Groente er bij. En vlees, soms vanaf de BBQ. Ja, wij hebben er ook 1 te leen. En Gertjan heeft er al vaak bij gestaan. Ook wel eens zalm erop. Vlees is hier erg goedkoop. Gravy (jus) hebben we na lange tijd ook gevonden. Het is een beetje dikker dan wij gewend zijn. En natuurlijk tomatenketchup er bij. Vooral Wouter is er gek op! Verder een dinnerroll (broodje) er bij. En als dessert: brownies, ijs of chocoladepudding. (dessert is bij ons vaak gewoon yoghurt hoor).

 

 

Zelf aan de gang:

 

Voor de liefhebber doe ik er een recept bij. Ik heb het gemaakt op een rectangle stone van de Pampered chef.  Is een soort Tupperware, maar dan van bakprodukten. Het is uit een Amerikaans kookboek, dus ik heb wat moeten vertalen met de maten en de beschrijving. En dan merk ik hoe veramerikaniseerd ik al ben, want soms moet ik heel lang nadenken hoe iets in het Nederlands ook al weer heet.  

 

Florentine Chicken ring (Brunch)

  • 300 g gesnipperde stukjes kipfilet.

  • 1 rode paprika, gesnipperd

  • 1 pak diepvries spinazie, ontdooid en uitgelekt

  • 200 gr. geraspte cheddar kaas

  • 70 ml mayonaise

  • beetje zout

  • wat nootmuskaat

  • 2 blikjes croissantdeeg

 

Oven voorverwarmen op 180 graden C. 

Kip verpulveren in keukenmachine. 

Alles, behalve croissantdeeg, toevoegen. 

Op een bakplaat leg je nu de croissantvelletjes in een ring naast elkaar. Ze moeten elkaar iets overlappen. Met de brede kant aan de buitenkant. 

Vul elk velletje met de kipvulling.

Maak nu alle croissants dicht. Dus ook omslaan aan de onderkant. 

Ongeveer 25 min. in de oven. 

 

En smullen!

 

Kijk toch eens hoe mooi! (en het was heerlijk!)

  Terug naar: Nieuws en Verhalen